D-DIMER

Bagi individu sihat yang mengalami kemalangan seperti terhiris pisau atau terjatuh yang menyebabkan pendarahan, platelet akan mula bertindak balas dan terkumpul di tapak luka.

Ia akan bergumpal dan membentuk rangkaian fibrin (protein pembekuan darah) yang kuat dan 'menampal' kawasan luka sehingga akhirnya menghentikan pendarahan. Proses pembekuan darah yang berlaku secara semula jadi ini sangat penting sebagai perlindungan kepada badan.

Terdapat juga senario pembekuan darah yang tidak normal, merujuk kepada kejadian tompokan kecil yang bergumpal menyebabkan saluran tersumbat di tempat yang salah.

Bagi kes penyakit kronik seperti serangan jantung, strok dan trombosis vena, mekanisme terjadinya pembekuan darah adalah berbeza. Secara analogi, apabila terdapat kecederaan pada saluran darah paru-paru, badan secara semula jadi akan mengaktifkan platelet untuk membaiki kecederaan.

Namun, jika serpihan daripada tampalan ini terlepas dan pergi ke saluran darah otak dan menyebabkan saluran darah tersumbat, ia dikhuatiri boleh menimbulkan risiko strok yang ditandakan dengan lumpuh anggota badan.

Kesimpulannya, bekuan darah yang tidak normal ini akan menyumbat salur darah, sekali gus mengganggu pengaliran darah yang berfungsi mengangkut oksigen ke seluruh badan terutamanya ke organ utama seperti otak, jantung, paru-paru, hati dan buah pinggang. Gejala bagi setiap masalah pembekuan darah berlaku pada saluran darah di bahagian tertentu organ berbeza mengikut bahagian yang terjejas.

Antara Simptomnya

Penyumbatan saluran darah di jantung:

  • Sakit di dada yang terasa seperti ditekan atau sesak yang mungkin merebak ke leher, rahang atau belakang badan.
  • Loya, pedih ulu hati atau ketidakselesaan perut.
  • Kesukaran bernafas (tanda lebih serius)
  • Anggota tangan dan kaki mungkin kebiruan dan disertai dengan rasa menggigil.

Penyumbatan saluran darah di otak:

  • Kebas atau lemah muka secara tiba-tiba.
  • Kebas pada tangan atau kaki, dan ini berlaku pada separuh badan.
  • Tiba-tiba mengalami kesukaran bercakap seperti biasa, tidak dapat memahami perbualan orang lain dan kelihatan keliru.
  • Tidak dapat melihat dengan jelas, berjalan atau mengimbangi pergerakan kerana kehilangan koordinasi badan

Penyumbatan saluran darah vena terutamanya di kaki (sering dikaitkan dengan trombosis vena dalam, DVT)

  • Boleh berlaku pada pesakit yang mengalami masalah pergerakan terutamanya pesakit strok, pesakit yang baru menjalani pembedahan besar atau mempunyai imuniti yang rendah seperti pesakit kanser.
  • Antara tanda DVT ialah sakit dan bengkak di kaki, kulit menjadi merah dan betis terasa panas.

Ujian Pengesanan

Terdapat beberapa siri ujian darah atau pengimejan untuk mengesahkan simptom di atas adalah disebabkan oleh kehadiran bekuan darah.

Antara prosedur yang sering dilakukan ialah ujian kiraan sel darah, selain ujian tambahan seperti D-Dimer. Ujian lain dilakukan mengikut keperluan.

Proses pengimejan seperti imbasan CT dan imbasan bunyi adalah ujian rutin untuk mengesan masalah ini. Imbasan CT secara langsung menunjukkan kawasan badan yang tersumbat, manakala imbasan bunyi mengesan kawasan dan aliran darah yang tersekat.

Rawatan Akupunktur dan Herba

Ubat-ubatan yang biasa digunakan dirujuk sebagai antikoagulan atau penipisan darah. Ia tidak berfungsi untuk mencairkan darah tetapi mengekalkan darah dalam bentuk cecair dan tidak mudah membeku atau membeku secara tidak normal. Ia menghalang bekuan sedia ada daripada tumbuh atau berpecah daripada bekuan asal dan menghalang pembentukan bekuan darah baru.

Terdapat pesakit yang tidak dapat bernafas selepas tengah malam dan doktor menasihatkan untuk meminum herba mereka sebelum ke hospital. Doktor meminta anak perempuannya datang mengambil jamu kerana perkhidmatan grabcar menghadapi masalah untuk mencari pada tengah malam.

Selepas 15 minit dia tiba dengan bapanya sejuk dan berpeluh di setiap inci badannya. Jadi doktor cepat-cepat mengambil tindakan kerana oksigen 75 dan kadar jantung 136. Selepas dua jam kemudian oksigen menjadi 92 dan denyutan jantung 100. Jadi tanpa sokongan oksigen yang betul atau menghantar mereka ke hospital. Selepas 3 hari pesakit datang untuk rawatan harian sehingga sekarang. Puncanya selepas vaksin seminggu.

Untuk dapatkan jamu boleh dapatkan di sini TheTole Akupuntur sebab ramai pesakit covid-19 telah mendapatkan herba dan membuat rawatan akupunktur juga. Untuk masa pemulihan, semuanya bergantung pada berapa lama dan betapa teruk masalahnya maka rawatan Akupunktur TheTole boleh membantu menyelamatkan nyawa anda. Untuk soalan lain tentang COVID-19 dan peperiksaannya, rujuk Master melalui perundingan dalam talian dengan menempah slot di: www.thetole.org/shop/consultation/.

A TheTole Acupuncture